informacje na temat naszej fundacji

poznaj Nas lepiej...

Historia i zakres działalności

Historia Fundacji jest ściśle związana z historią Zgromadzenia Sióstr św. Elżbiety III Zakonu Regularnego św. Franciszka w Cieszynie.
Charyzmat elżbietański przekazywany jest bowiem w wielu Dziełach realizowanych przez Siostry. Jednym z nich było powołanie 12 maja 2011 roku Fundacji św. Elżbiety Węgierskiej, która prowadząc Centrum Medyczne i Ośrodek Medyczny Sióstr Elżbietanek, kontynuuje w dzisiejszych czasach pomoc potrzebującym i chorym.

W Centrum Medycznym w dwóch oddziałach: opiekuńczo-leczniczym i opiekuńczo-leczniczym psychiatrycznym realizowana jest misja: Z sercem i profesjonalnie czynimy człowieka szczęśliwym. To miejsce, które zapewnia pacjentom leczenie, pielęgnację, rehabilitację ruchową, terapię zajęciową, psychoterapię. Ośrodek Medyczny realizuje specjalistyczne porady lekarskie, rehabilitację oraz opiekę dzienną dla pacjentów niepełnosprawnych oraz z zaburzeniami psychicznymi.

W tych wszystkich działaniach Siostry, wraz z współpracownikami świeckimi, starają się łączyć to, co pokazuje nam historia Zgromadzenia, czyli bogactwo elżbietańskiego charyzmatu wraz z wrażliwością i miłością chrześcijańską oraz nowoczesną opiekę medyczną.

Na wzór patronki Zgromadzenia – św. Elżbiety Węgierskiej, w Fundacji możemy obserwować realizację przesłania:
”służyć znaczy królować”.